جامعه

آیا ویروسی کشنده تر از کرونا شایع شده است؟

رییس مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید براین‌که تجاوز انسان به حیات‌وحش، تغییرات آب‌وهوایی در جهان و تحقیقات نابه‌جا توسط غیرمتخصصان می‌تواند بر روند پیدایش بیماری‌ها در آینده اثرگذار باشد، گفت: بیماری کرونا را می‌توان اولین نوع از بیماری X درنظرگرفت.

آرنا نیوز :: چند روزی است که صحبت از پدیدارشدن ویروس جدیدی با عنوان X در جهان به‌میان آمده و برخی کارشناسان اظهارنظرهای مختلفی در این خصوص دارند.

به گزارش سرویس جامعه آرنا سازمان جهانی بهداشت زنگ خطری را برای کشورهای سراسر جهان درمورد یک تهدید جدید احتمالی، به‌نام «بیماری X» به صدا درآورده که ممکن است ۲۰ برابر کشنده‌تر از پاندمی ویروس کووید-۱۹ باشد.

سازمان جهانی بهداشت (WHO)، اخیراً بر فوریت کسب آمادگی جهانی در برابر یک بیماری همه‌گیر جدید، به‌نام «بیماری X» تأکید کرد. تدروس آدهانوم، مدیر کل سازمان جهانی بهداشت، از کشورهای سراسر جهان خواست با امضای پیمان‌نامه‌ای درخصوص مقابله با این همه‌گیری نوظهور، آمادگی لازم را برای مواجهه با بیماری مرگبار X، که می‌تواند ۲۰ برابر کشنده‌تر از کووید-۱۹ باشد، کسب کنند.

در همین خصوص، مدیرکل سازمان جهانی بهداشت از کشورهای سراسر جهان خواست تا با هم متحد شوند و پیمان‌نامه‌ای را برای مقابله با بیماری مرگبار X امضا کنند.

«بیماری X» چیست؟

بیماری X یک بیماری خاص نیست، بلکه نام یک ویروس بالقوه مشابه کووید-۱۹ است. X ممکن است یک پاتوژن جدید، یک ویروس، یک باکتری یا یک قارچ باشد که فعلاً درمان شناخته‌شده‌ای ندارد. سازمان جهانی بهداشت این بیماری ناشناخته را در میان کووید-۱۹، ابولا، تب لاسا، سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS)، نیپا و زیکا که قبلاً باعث مرگ‌ومیر گسترده در طول شیوع خود شده‌اند، دسته‌بندی کرده است.

مفهوم «بیماری X» به احتمال وجود یک پاتوژن مجهول در آینده اشاره دارد که می‌تواند باعث شیوع شدید بیماری در سطح جهانی شود. شبیه چیزی که در سال ۲۰۱۹ با آن مواجه بودیم و SARS-CoV-۲ یا عامل بیماری کرونا به‌طور ناگهانی از شهر ووهان چین در سراسر جهان منتشر شد. به گفته کارشناسان، با توجه به این‌که ویروس کووید هنوز به‌قوت خود باقی است، پیش‌بینی یک بیماری همه‌گیر جدید، نگرانی‌های جدی را در سراسر جهان ایجاد می‌کند.

نه بیماری ایکس جدیدی آمده و نه تا به امروز مورد تازه‌ای شناسایی شده است

علیرضا ناجی، رییس مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به این‌که طی روزهای اخیر خبرهایی مبنی بر شیوع ویروسی خطرناک با نام ایکس مکرر شنیده می‌شود، اظهار کرد: واقعیت این است که نه بیماری ایکس جدیدی آمده و نه تا به امروز مورد تازه‌ای شناسایی شده است.
وی با بیان این‌که صرفا سازمان بهداشت جهانی نسبت به شیوع بیماری‌ها و‌ ویروس‌های جدید هشدار داده، افزود: کارشناسان بهداشت جهانی این زنگ خطر را درمورد نیاز به آمادگی برای ظهور فرضی یک پاتوژن به صدا درآورده‌اند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان این‌که در هفته‌های اخیر جمعی از متخصصان بهداشت عمومی در طول نشست سالانه ۲۰۲۴ گرد هم آمدند تا درمورد چشم‌انداز بیماری X بحث شود توضیح داد: این دانشمندان معتقدند در آینده ممکن است بیماری رخ دهد که چندین برابر از کووید ۱۹ خطرناک‌تر باشد.

کرونا را می‌توان اولین نوع از بیماری X در نظر گرفت

ناجی اضافه کرد: مدیرکل سازمان بهداشت جهانی در پانل آمادگی برای بیماری X گفت که سازمان بهداشت جهانی برای اولین‌بار در سال ۲۰۱۸ اصطلاح بیماری X را ابداع کرد، این اصطلاح نشانه‌ آن است که یک اپیدمی جدی بین‌المللی می‌تواند توسط یک پاتوژن ایجاد شود، درحال‌حاضر این بیماری ناشناخته است، ولی درعین‌حال می‌تواند باعث بیماری انسانی شود.

استاد گروه ویروس‌شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد: بنابر اعلام سازمان بهداشت جهانی بیماری کرونا را می‌توان اولین نوع از بیماری X در نظر گرفت.

وی در پاسخ به این سوال که بیماری X چگونه می‌تواند ایجاد شود، گفت: با وجود این‌که درنهایت مشخص نیست که بیماری X از کجا خواهد آمد و چه زمانی ظهور می‌کند، برخی کارشناسان نظریه‌های دارند. بیماری ایکس احتمالا می‌تواند یک ویروس تنفسی باشد یا عامل آن ویروسی باشد که قبلا در بین حیوانات در گردش بوده، اما هنوز به انسان منتقل نشده است؛ به‌طور مثال ممکن است در خفاش‌ها باشد مانند کووید ۱۹ و یا در پرندگان همانند آنفولانزای پرندگان و یا حتی در انواع دیگر گونه‌های جانوری مثل خوک یا سایر حیوانات.

ناجی ادامه داد: تجاوز بیش از پیش انسان به حیات‌وحش، تغییرات آب‌وهوایی در جهان، تحقیقات نابه‌جا توسط غیرمتخصصان می‌تواند بر روند پیدایش این بیماری‌ها در آینده اثر داشته باشد.

استاد تمام دانشگاه درباره آمادگی‌های موردلزوم دربرابر جهش‌های ویروسی تاکید کرد: به استناد نظریات سازمان بهداشت جهانی؛ آمادگی برای بیماری X مستلزم تعهد مجدد برای تقویت مراقبت‌های بهداشتی و همچنین تحقیق و توسعه برای آزمایش دارها و سایر ابزارهاست. همه‌گیری کووید درس‌هایی برای آینده ارائه کرده، بنابراین مشکلاتی که برخی کشورها در مدیریت بیماری با آن مواجه شدند و موجبات افزایش بیماران را در بیمارستان‌ها ایجاد کرد، برای کشورها مشخص است.

اجرای اصول بهداشتی، عقیم‌سازی انتشار بیماری، ایجاد بستر مناسب در تشخیص آزمایشگاهی بیماری‌های عفونی، انجام ردیابی موارد در تماس با بیمار و تقویت زنجیره‌های تامین لوازم و تجهیزات ازجمله مواردی بود که ناجی با هدف کنترل بیماری‌های نوپدید به آن اشاره کرد.


↓در شبکه های اجتماعی به آرنا نیوز بپیوندید↓

اینستاگرامتلگرام




نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا